Jom Cuba Resepi Roti Benggali Sukatan Cawan yang Mudah dan Sedap!






Resepi Roti Benggali Sukatan Cawan

Hai korang! Sesekali nak cuba resipi roti benggali ni? Dah berapa lama dah tak buat roti sendiri kan? Jom kita kongsikan satu resipi roti benggali sukatan cawan yang sangat mudah dan sedap untuk korang cuba. Tak perlu nak pening kepala ukur bahan, cukup guna sukatan cawan je. Confirm senang!

Sebelum tu, kita kongsikan dulu bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat roti benggali sukatan cawan ni. Pastikan semua bahan dah tersedia sebelum memulakan proses memasak.

Bahan-Bahan:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan susu segar
  • 1/4 cawan air suam
  • 1 sudu makan gula
  • 1 sudu teh yis kering
  • 3 sudu makan mentega cair
  • 1/2 sudu teh garam

Seterusnya, mari kita lihat cara untuk menyediakan roti benggali sukatan cawan ni. Follow je langkah-langkah yang diberikan untuk dapatkan roti yang lembut dan sedap.

Cara Membuat:

  1. Dalam sebuah mangkuk besar, campurkan tepung gandum, gula, dan garam. Gaul rata.
  2. Tambahkan yis kering ke dalam campuran tepung dan kacau sehingga sebati.
  3. Perlahankan masukkan susu segar dan air suam sedikit demi sedikit. Kacau dan uli sehingga doh menjadi lembut dan tidak lengket. Kalau perlu, tambah sedikit tepung jika doh masih lekat di tangan.
  4. Selepas itu, tuangkan mentega cair dan terus uli sehingga doh menjadi elastik.
  5. Tutup mangkuk dengan kain basah atau plastik wrap dan biarkan doh naik selama 1 jam atau sehingga doh mengembang dua kali ganda.
  6. Apabila doh sudah naik, uli semula doh untuk membuang angin yang dihasilkan semasa proses pengembangan.
  7. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil dan bulatkan setiap bahagian. Letakkan di atas loyang yang telah disapu sedikit mentega.
  8. Tutup roti dengan kain basah atau plastik wrap dan biarkan naik lagi selama 30 minit.
  9. Preheat oven pada suhu 220 darjah Celsius selama 10 minit.
  10. Bakar roti dalam oven yang telah dipanaskan selama 15-20 minit atau sehingga permukaan roti berwarna keemasan.
  11. Angkat roti dari oven dan biarkan sejuk sebentar sebelum dihidangkan.

Tips memasak yang betul sangat penting untuk mendapatkan roti benggali sukatan cawan yang sempurna. Jadi, pastikan korang ikut tips-tips berikut:

Tips Memasak Roti Benggali Sukatan Cawan:

1. Pastikan semua bahan dalam suhu bilik

Penting untuk memastikan semua bahan seperti tepung, susu, dan air berada dalam suhu bilik sebelum digunakan. Ini akan membantu proses pengembangan doh lebih baik.

2. Uli doh sehingga lembut dan elastik

Pengulian yang baik akan membantu membentuk struktur glutennya dan menghasilkan tekstur roti yang lembut. Pastikan doh menjadi lembut dan elastik sebelum dibentuk dan dibiarkan naik.

3. Jangan terlalu banyak menambah tepung semasa uli doh

Jika doh masih agak lekat di tangan semasa proses pengulian, tambahkan sedikit tepung. Tetapi, pastikan jangan terlalu banyak menambah tepung, kerana ini akan menghasilkan roti yang keras dan kering.

Jadi, itulah resipi roti benggali sukatan cawan yang mudah dan sedap. Dengan mengikuti langkah-langkah yang diberikan dan tips-tips memasak, korang pasti berjaya menghasilkan roti yang lembut dan enak. Jom cuba sekarang!

Jangan lupa untuk mencuba resipi lain yang kami sediakan di laman web kami. Kami mempunyai banyak lagi resipi menarik untuk anda! Selamat mencuba!


Originally posted 2023-08-06 00:36:46.

Leave a Comment