Jom Cuba Resepi Nasi Goreng Cili Padi Pedas Simple yang Menyelerakan!

Assalamualaikum semua! Dah lapar tak? Kalini kami nak kongsikan dengan korang resepi nasi goreng cili padi pedas simple yang memang menggamit selera. Nasi goreng ni memang menjadi makanan wajib dalam hidangan Malaysia. Tapi, kali ni kami cuba sedikit twist dengan menambahkan cili padi pedas yang menjadikan hidangan nasi goreng ini lebih sedap dan berapi. Tak sabar nak mencuba kan? Jom kita terjah resepi ini!

Bahan-Bahan untuk Resepi Nasi Goreng Cili Padi Pedas Simple:

  • 2 cawan nasi putih sejuk
  • 2 biji telur, kocok lepas
  • 3 ulas bawang merah, dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih, dihiris halus
  • 5 biji cili padi merah, dihiris halus
  • 1/2 cawan udang, dikupas dan dicincang
  • 1/2 cawan ayam, dihiris nipis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak

Cara Memasak dan Penyajian Resepi Nasi Goreng Cili Padi Pedas Simple:

  1. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga harum.
  2. Masukkan cili padi dan kacau sebentar sehingga naik bau.
  3. Tambahkan udang dan ayam, masak sehingga separuh masak.
  4. Masukkan telur dan gaulkan sehingga telur masak.
  5. Tambahkan nasi putih dan kacau sehingga semua bahan sebati.
  6. Tambahkan sos tiram, sos cili, dan garam secukup rasa. Kacau rata.
  7. Tutup api dan hidangkan nasi goreng pedas ini dengan acar timun dan sambal belacan.

Tips Memasak yang Betul dari Resepi Nasi Goreng Cili Padi Pedas Simple:

1. Gunakan nasi yang sejuk

Pastikan nasi yang digunakan untuk membuat nasi goreng ini adalah nasi yang sejuk atau lebih baik jika masak sehari sebelumnya. Nasi sejuk akan mengelakkan nasi dari merekah atau melekat semasa proses menggoreng.

2. Kacau sebati dengan api yang tinggi

Agar nasi goreng ini enak dan tidak berketul-ketul, pastikan api yang digunakan adalah tinggi dan sentiasa kacau dengan cepat. Ini akan memastikan semua bahan dan rempah tercampur rata dalam nasi goreng.

3. Gunakan bahan-bahan yang segar

Pastikan bahan-bahan yang digunakan seperti udang dan ayam adalah segar untuk mendapatkan cita rasa yang terbaik. Bahan yang segar akan memberikan kelezatan dan kekenyangan kepada hidangan nasi goreng ini.

So, itulah resepi nasi goreng cili padi pedas simple yang boleh korang cuba. Rasanya yang pedas dan sedap pasti akan memukau selera anda. Jangan lupa untuk mengikuti tips memasak yang kami kongsikan untuk mendapatkan hidangan yang sempurna. Selamat menjamu selera!

Nak cuba ratusan resepi yang lain? Jom kunjungi blog kami untuk resepi-resepi menarik lainnya!

Originally posted 2023-08-03 08:31:16.

Leave a Comment