Resepi Muffin Pisang Sukatan Cawan




Resepi Muffin Pisang Sukatan Cawan

Assalamualaikum korang! Dah tak tahu nak buat dengan pisang yang dah masak sangat tu? Jangan risau, kali ni aku ada resepi muffin pisang sukatan cawan yang simple nak buat tapi sedap dimakan. Memang nampak menarik dengan cawan-cawan kecil tu Kan? Cubalah buat dan pasti korang akan teruja dengan kelembutan muffin pisang ni. Apa lagi, mari kita terjah resepi muffin pisang sukatan cawan yang terbukti sedap dan mudah ni!


Bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 cawan kacang walnut cincang
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 4 biji pisang yang telah masak
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh vanila
  • 1/2 cawan susu segar

Cara Memasak:

  1. Panaskan oven kepada 180 darjah Celsius. Sediakan loyang muffin dan letakkan paper cup di dalamnya.
  2. Dalam mangkuk pertama, ayakkan tepung gandum, baking powder, dan garam. Gaul rata.
  3. Dalam mangkuk kedua, hancurkan pisang dalam keadaan leper dan lembut.
  4. Tambahkan gula, telur, minyak jagung, dan vanila ke dalam mangkuk kedua dan kacau rata.
  5. Masukkan campuran kering dari mangkuk pertama ke dalam mangkuk kedua. Gaul rata mengguna sapu tangan atau spatula.
  6. Tambahkan susu segar dan kacau sekali lagi sehingga keseluruhan adunan menjadi rata.
  7. Keluarkan loyang muffin dan isikan paper cup dengan 3/4 adunan. Taburkan kacang walnut cincang di atasnya.
  8. Bakar muffin dalam oven yang telah dipanaskan selama 20-25 minit atau sehingga muffin tinggal kekuningan di permukaannya.
  9. Angkat keluar muffin dari oven dan biarkan ia sejuk sebelum disajikan.
  10. Sedia untuk dinikmati – lembut dan sedapnya muffin pisang sukatan cawan!

Tips Memasak Muffin Pisang Sukatan Cawan:

1. Gunakan Pisang Masak

Pastikan pisang yang digunakan dalam resepi ini adalah pisang yang telah masak sepenuhnya. Pisang yang sudah masak mempunyai cita rasa yang lebih manis dan akan memberikan kelembutan yang lebih kepada muffin.

2. Ayakkan Bahan Kering

Ayakkan tepung gandum, baking powder, dan garam untuk memastikan tidak ada ketulan dalam adunan dan mendapatkan kepekatan yang sekata.

3. Gunakan Sapu Tangan atau Spatula

Untuk mencampurkan adunan, gunakan sapu tangan atau spatula bukan pengadun elektrik. Ini akan mengelakkan overmixing dan membuatkan muffin lebih gebu.

4. Jangan Penuhkan Paper Cup Penuh

Isikan paper cup hanya sehingga 3/4 atau 2/3 penuh kerana muffin akan naik semasa dipanggang.

5. Uji Kematangan dengan Lidi

Gunakan lidi atau tusuk gigi untuk menguji kematangan muffin. Tusukkan lidi ke dalam muffin dan jika ia keluar bersih atau hanya sedikit kelihatan tanda adunan, muffin sudah masak sempurna.

Ringkasan:

Nikmati kelembutan dan kelezatan muffin pisang sukatan cawan ini yang mudah dan cepat disediakan. Dengan menggunakan pisang yang telah masak sepenuhnya, muffin ini menjadi lebih manis dan mempunyai kandungan pisang yang menyegarkan. Gunakan teknik-teknik yang betul seperti menggunakan sapu tangan atau spatula dan menguji kematangan dengan lidi untuk memastikan kejayaan dalam memasak muffin pisang sukatan cawan ini. Jangan lupa untuk mencuba resepi lainnya yang pasti akan memuaskan selera anda!

Selamat mencuba dan selamat menikmati hidangan muffin pisang sukatan cawan!


Originally posted 2023-08-07 01:24:23.

Leave a Comment