Resepi Lamb Chop Simple dan Sedap

Hey korang semua! Sekarang ini aku ada resepi yang menyelerakan dan tak susah gila untuk dikongsi dengan korang. Kalau korang suka makanan barat, khususnya lamb chop, jom cuba resepi lamb chop simple dan sedap ni! Memang tak akan mengecewakan korang punya cita rasa. So, jangan terlepas untuk baca artikel ni sampai habis tau! Siap ada resepi lengkap dalam format Google Schema Recipe lagi. Teruskan membaca untuk lebih lanjut.

Bahan-bahan untuk Resepi Lamb Chop Simple dan Sedap:

  • 4 keping lamb chop (lembu atau kambing)
  • 2 sudu besar minyak zaitun
  • 1 sudu teh serbuk paprika
  • 1 sudu teh serbuk rosemary
  • 1 sudu teh serbuk bawang putih
  • Garam secukup rasa
  • Lada hitam tumbuk secukup rasa

Cara Memasak Lamb Chop:

Lamb chop simple dan sedap ni boleh korang masak sendiri di rumah dengan langkah mudah. Ikut je betul-betul resepi dan cara penyajian di bawah ni:

  1. Panaskan minyak zaitun dalam kuali panas.
  2. Masukkan lamb chop ke dalam kuali dan goreng di atas api sederhana. Pastikan kedua-dua belah lamb chop direneh sehingga keperangan yang diinginkan.
  3. Selepas itu, angkat lamb chop daripada kuali dan letakkan di pinggan.
  4. Di dalam mangkuk kecil, campurkan serbuk paprika, serbuk rosemary, dan serbuk bawang putih. Gaulkan rata.
  5. Taburkan campuran serbuk tadi ke atas lamb chop. Pastikan hingga terselapisi dengan baik.
  6. Balikkan lamb chop dan lakukan perkara yang sama pada bahagian lainnya.
  7. Serlahkan lamb chop ke dalam kuali lagi dan goreng sehingga keperangan yang diinginkan.
  8. Angkat dan hidangkan lamb chop panas dengan salad atau kentang rebus.

Tips Memasak Lamb Chop yang Betul

1. Pilih Lamb Chop Berkualiti

Untuk mendapatkan lamb chop yang sedap, pastikan anda memilih daging lamb chop berkualiti tinggi. Pilihlah daging yang segar dan lembut agar hasil masakan lebih sedap.

2. Marinate Lamb Chop untuk Rasa yang Lebih Mantap

Sebelum memasak, marinate lamb chop dengan bahan-bahan khas seperti serbuk paprika, serbuk rosemary, dan serbuk bawang putih. Biarkan lamb chop dalam adunan marinate selama sekurang-kurangnya 30 minit sebelum dimasak untuk hasil yang lebih sedap dan rasa yang meresap.

3. Jangan Terlalu Lama Memasak

Lamb chop merupakan daging yang paling sedap dimasak dalam keadaan medium-rare atau medium. Jangan terlalu lama memasak lamb chop agar daging tidak menjadi keras. Pastikan daging masih juicy dan lembut.

4. Berikan Waktu Rehat

Setelah dikeluarkan dari kuali, berikan lamb chop sedikit waktu untuk berehat sebelum dihidangkan. Hal ini akan membantu jus daging tersebar merata dan membuat lamb chop lebih sedap untuk dinikmati.

So, itulah resepi lamb chop simple dan sedap yang boleh korang cuba sendiri di rumah. Tak sampai setengah jam je dah boleh siap. Jangan lupa hidangkan bersama salad atau kentang rebus untuk hidangan yang lebih lazat. Kalau korang suka artikel ni, jangan ketinggalan untuk baca resepi lainnya yang juga menarik. Selamat mencuba dan berseronok dalam dapur!

Originally posted 2023-08-04 20:42:31.

Leave a Comment