Jom Cubalah Resepi Lala Masak Sambal Pedas yang Pedas Giler!



Resepi Lala Masak Sambal Pedas

Assalamualaikum korang! Hari ni aku nak kongsi dengan korang resepi lala masak sambal pedas yang memang power giler! Korang mesti suka pedas kan? Jangan risau sebab resepi ni memang tahap pedas yang puas hati. Memang sesuai sangat dengan korang yang suka makan pedas dan mencari sesuatu yang sedap dan lazat. Jadi, jangan tunggu lama-lama lagi, jom kita simak resepi lala masak sambal pedas ni!

Bahan-Bahan:

  • 500g lala segar
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 4 ulas bawang merah, ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih, ditumbuk
  • 3 batang cili merah, dihiris
  • 5 biji cili padi, dihiris
  • 1 inci halia, dihiris
  • 1 sudu besar belacan, dibakar
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa

Cara Memasak:

  1. Rebus lala dalam air mendidih sehingga ia terbuka. Kemudian, toskan lala dan buang kulitnya.
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum.
  3. Masukkan cili merah, cili padi, halia, dan belacan. Gaul rata.
  4. Tambahkan serbuk kunyit, garam, dan gula. Kacau sebati.
  5. Masukkan lala yang telah dikupas kulitnya. Masak sehingga lala masak dan bahan-bahan terpukul.
  6. Sedia dinikmati! Lala masak sambal pedas siap untuk dihidangkan!

Tips Memasak Lala Masak Sambal Pedas yang Betul:

1. Pilih Lala Segar yang Berkualiti

Pastikan lala yang digunakan dalam resepi ini segar dan berkualiti. Pilih lala yang masih hidup dan memiliki cangkang yang kemas. Hal ini akan memastikan cita rasa dan kualiti hidangan akhir.

2. Bakar Belacan untuk Aroma yang Lebih Sedap

Sebelum digunakan, bakar belacan untuk memperoleh aroma yang lebih sedap dan pekat. Belacan yang dibakar akan memberikan sentuhan istimewa pada sambal pedas lala.

3. Jangan Terlalu Banyakkan Garam dan Gula

Pastikan untuk menggunakan garam dan gula secukup rasa. Jangan terlalu banyakkan garam atau gula kerana lala sudah mempunyai rasa asin semulajadi.

Nah, itulah beberapa tips memasak lala masak sambal pedas yang betul. Pastikan mengikut tips ini untuk memastikan hidangan yang enak dan sedap!

Jadi, apa lagi yang korang tunggu? Cubalah resepi lala masak sambal pedas ni sekarang juga! Memang puas hati dapat makan hidangan pedas yang sedap dan lazat macam ni. Jom kongsikan resepi ni dengan kawan-kawan korang, dan pastikan untuk mencuba resepi lain yang ada di laman web kami!


Originally posted 2023-08-06 17:48:38.

Leave a Comment